論文、雑誌別刷り

論文、雑誌別刷りのタイトルはこちらからご覧ください。
論文、雑誌別刷り(印刷物)の郵送をご希望の方は
総合お問い合わせフォームよりお問い合わせください。

No.33

タイトル Superior high-efficiency and high-throughput volatile flavor extraction of Japanese fermented seasonings by solvent-assisted stir bar solid extraction with reverse extraction
著者 Yoko Iijima, Azusa Miwa, Kaito Shimada, Shunsuke Horita, Yuho Kamiko, Yusuke Ito, Kikuo Sasamoto, Takeharu Nakahara, Taichi Koizumi, Nobuo Ochiai
雑誌名/発行年 Journal of Bioscience and Bioengineering/2024
keyword Solvent-assisted stir bar sorptive extraction (SA-SBSE), Headspace-solid-phase microextraction (HS-SPME), Liquid extraction with solvent-assisted flavor evaporation (LE-SAFE), Conventional SBSE (C-SBSE), GC–MS, Aroma compounds, Japanese fermented seasonings, Soy sauce, Miso (fermented beans), Mirin (sweet rice wine)

No.32

タイトル Solvent-assisted stir bar sorptive extraction and gas chromatography–mass spectrometry with simultaneous olfactometry for the characterization of aroma compounds in Japanese Yamahai-brewed sake
著者 Tetsuya Sasaki, Nobuo Ochiai, Yuya Yamazaki, Kikuo Sasamoto
雑誌名/発行年 Food Chemistry/2022(online版)
keyword Solvent-assisted stir bar sorptive extraction (SA-SBSE), GC–MS, Gas chromatography–olfactometry (GC–O), Aroma, Polar compound, Yamahai-brewed sake
ダウンロード この論文はオープンアクセスで自由にダウンロードしていただけます。 ダウンロード

No.31

タイトル Dual stir bar sorptive extraction using conventional and solvent-assisted approaches including in-situ derivatization followed by thermal desorption and gas chromatography–tandem mass spectrometry for analysis of polyfunctional thiols in white wine samples
著者 Nobuo Ochiai, Kikuo Sasamoto, Frank David, Pat Sandra
雑誌名/発行年 Advances in Sample Preparation/2022
keyword Dual stir bar sorptive extraction (dual SBSE), Solvent-assisted stir bar sorptive extraction (SA-SBSE), Polyfunctional thiols, Wine, GC-MS/MS
ダウンロード この論文はオープンアクセスで自由にダウンロードしていただけます。 ダウンロード

No.30

タイトル Fractionated stir bar sorptive extraction using conventional and solvent-assisted approaches for enhanced identification capabilities of aroma compounds in beverages
著者 Nobuo Ochiai, Kikuo Sasamoto, Tetsuya Sasaki, Frank David, Pat Sandra
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2020
keyword Fractionated stir bar sorptive extraction (Fr-SBSE), Solvent-assisted stir bar sorptive extraction (SA-SBSE), Aroma compounds, Roasted green tea, Stout beer

No.29

タイトル Two decades of stir bar sorptive extraction: A retrospective and future outlook
著者 Frank David, Nobuo Ochiai, Pat Sandra
雑誌名/発行年 Trends in Analytical Chemistry/2019
keyword Stir bar sorptive extraction, Micro-extraction, GC-MS, LC-MS Polydimethylsiloxane, Sample preparation, Thermal desorption

No.28

タイトル Recent Developments of Stir Bar Sorptive Extraction for Food Applications: Extension to Polar Solutes
著者 Nobuo Ochiai, Kikuo Sasamoto, Frank David, Pat Sandra
雑誌名/発行年 Journal of Agricultural and Food Chemistry/2018
keyword stir bar sorptive extraction(SBSE), polydimethylsiloxane(PDMS), food applications, polar solutes, SBSE with freeze concentration, SBSE with solvent-swollen PDMS
ダウンロード この論文はオープンアクセスで自由にダウンロードしていただけます。 ダウンロード

No.27

タイトル 香気分析の網羅性向上の鍵 3軸ロボット型システムの活用
著者 落合 伸夫
雑誌名/発行年 農芸化学会誌「化学と生物」/2017
ダウンロード この論文はオープンアクセスで自由にダウンロードしていただけます。
Copyright ©2017 公益社団法人 日本農芸化学会 ダウンロード

No.26

タイトル Solvent-assisted stir bar sorptive extraction by using swollen polydimethylsiloxane for enhanced recovery of polar solutes in aqueous samples: Application to aroma compounds in beer and pesticides in wine
著者 Nobuo Ochiai, Kikuo Sasamoto, Frank David, Pat Sandra
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2016
keyword Solvent-assisted stir bar sorptive extraction(SA-SBSE), Solvent Swollen PDMS, Polar Solutes, Aroma compounds in beer, Pesticides in wine
ダウンロード この論文はオープンアクセスで自由にダウンロードしていただけます。 ダウンロード

No.25

タイトル Extension of a dynamic headspace multi-volatile method to milliliter injection volumes with full sample evaporation: Application to green tea
著者 Nobuo Ochiai, Kikuo Sasamoto, Jun Tsunokawa, Andreas Hoffmann, Kazunori Okanoya, Kevin MacNamara
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2015
keyword Multi-volatile method(MVM), Full evaporation dynamic headspace,(FEDHS), Milliliter injection volume, Aroma Analysis, Green tea

No.24

タイトル Development of a Method for the Quantitation of Three Thiols in Beer, Hop, and Wort Samples by Stir Bar Sorptive Extraction with in Situ Derivatization and Thermal Desorption-Gas Chromatography-Tandem Mass Spectrometry
著者 Nobuo Ochiai, Kikuo Sasamoto, Toru Kishimoto
雑誌名/発行年 Journal of Agricultural and Food Chemistry/2015
keyword polyfunctional thiol, beer, hops, wort, stir bar sorptive extraction(SBSE), in situ derivatization, GC-MS/MS

No.23

タイトル Optimizing Flavour Analysis Using Modern Heart-Cutting MDGC
著者 Kevin MacNamara, Kazuhisa Mitsui, Nobuo Ochiai, Kikuo Sasamoto, Yuta Yoshimura
雑誌名/発行年 The Column/2014
ダウンロード この論文はオープンアクセスで自由にダウンロードしていただけます。 ダウンロード

No.22

タイトル Multi-volatile method for aroma analysis using sequential dynamic headspace sampling with an application to brewed coffee
著者 Nobuo Ochiai, Jun Tsunokawa, Kikuo Sasamoto, Andreas Hoffmann
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2014
keyword Multi-volatile method(MVM), Sequential dynamic headspace sampling, Full evaporation dynamic headspace(FEDHS) Multiple adsorbent traps, Aroma analysis, Coffee
ダウンロード この論文はオープンアクセスで自由にダウンロードしていただけます。 ダウンロード

No.21

タイトル Multidimensional gas chromatography in combination with accuratemass, tandem mass spectrometry, and element-specific detection for identification of sulfur compounds in tobacco smoke
著者 Nobuo Ochiai, Kazuhisa Mitsui, Kikuo Sasamoto, Yuta Yoshimura, Frank David, Pat Sandra
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2014
keyword Selectable1D/2D GC-Q-TOF-MS, Accurate mass detection, Positive chemical ionization (PCI), Tandem mass spectrometry (MS/MS), Sulfur chemiluminescence detection (SCD), Tobacco smoke
ダウンロード この論文はオープンアクセスで自由にダウンロードしていただけます。 ダウンロード

No.20

タイトル Multi-stir bar sorptive extraction for analysis of odor compounds in aqueous samples
著者 Nobuo Ochiai, Kikuo Sasamoto, Teruyo Ieda, Frank David, Pat Sandra
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2013
keyword Multi-SBSE (mSBSE), EG Silicone stir bar, PDMS stir bar, Thermal desorption, GC-MS, Odor analysis

No.19

タイトル Characterization of sulfur compounds in whisky by full evaporation dynamic headspace and selectable one-dimensional/two-dimensional retention time locked gas chromatography-mass spectrometry with simultaneous element-specific detection
著者 Nobuo Ochiai, Kikuo Sasamoto, Kevin MacNamara
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2012
keyword Whisky, Sulfur compounds, Full evaporation dynamic headspace(FEDHS), Selectable 1D/2D RTL GC-MS, Element-specific detection, Principal component analysis(PCA)

No.18

タイトル Thermal desorption-comprehensive two-dimensional gas chromatography coupled with tandem mass spectrometry for determination of trace polycyclic aromatic hydrocarbons and their derivatives
著者 Akihiro Fushimi, Shunji Hashimoto, Teruyo Ieda, Nobuo Ochiai, Yoshikatsu Takazawa, Yuji Fujitani, Kiyoshi Tanabe
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2012
keyword PAHs,Oxy-PAHs, Nitro-PAHs, Diesel exhaust particles, Atmospheric particles, GCxGC

No.17

タイトル 第1章 各分析機器/装置の使用テクニックと最適な手法選択のコツ
第5節 においに寄与する極微量成分の分析技術とその活用法(抜刷)
著者 落合 伸夫(分担執筆)
雑誌名/発行年 原材料・最終製品の臭気クレーム毎にみたにおいの原因分析/評価マニュアル/2012

No.16

タイトル 香気分析におけるGC-MSの活用について
著者 落合 伸夫
雑誌名/発行年 COSME TECH JAPAN/2012

No.15

タイトル Full evaporation dynamic headspace and gas chromatography-mass spectrometry for uniform enrichment of odor compounds in aqueous samples
著者 Nobuo Ochiai, Kikuo Sasamoto, Andreas Hoffmann, Kazunori Okanoya
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2012
keyword Full evaporation dynamic headspace(FEDHS), Gas chromatography-mass spectrometry(GC-MS), Uniform enrichment, Odor analysis, Whiskey, Green tea

No.14

タイトル 香気分析における省溶媒試料前処理・導入技術と二次元ガスクロマトグラフィー質量分析
著者 落合 伸夫
雑誌名/発行年 ぶんせき/2012

No.13

タイトル Selectable one-dimensional or two-dimensional gas chromatography-olfactometry/mass spectrometry with preparative fraction collection for analysis of ultra-trace amounts of odor compounds
著者 Nobuo Ochiai, Kikuo Sasamoto
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2011
keyword Selectable 1D/2D GC-MS, Olfactometry, Preparative fraction collection, Enrichment, Odor analysis, Off-flavor

No.12

タイトル Environmental analysis of chlorinated and brominated polycyclic aromatic hydrocarbons by comprehensive two-dimensional gas chromatography coupled to high-resolution time-of-flight mass spectrometry
著者 Teruyo Ieda, Nobuo Ochiai, Toshifumi Miyawaki, Takeshi Ohura, Yuichi Horii
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2011
keyword Chlorinated polycyclic aromatic hydrocarbones(Cl-PAHs), Brominated polycyclic aromatic hydrocarbons(Br-PAHs), Comprehensive two-dimensional gas chromatography(GCxGC), High resolution time-of-flight mass spectrometry(HRTOF-MS)

No.11

タイトル Stir bar sorptive extraction and comprehensive two-dimensional gas chromatography coupled to high-resolution time-of-flight mass spectrometry for ultra-trace analysis of organochlorine pesticides in river water
著者 Nobuo Ochiai, Teruyo Ieda, Kikuo Sasamoto, Yoshikatsu Takazawa, Shunji Hashimoto, Akihiro Fushimi, Kiyoshi Tanabe
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2011
keyword Stir bar sorptive extraction(SBSE), Thermal desorption, Comprehensive two-dimensional gas chromatography(GCxGC), High-resolution time-of-flight mass spectrometry(HRTOF-MS), Organochlorine pesticides(OCPs), Ultra-trace analysis

No.10

タイトル Selectable one-dimensional or two-dimensional gas chromatography-mass spectrometry with simultaneous olfactometry or element-specific detection
著者 Kikuo Sasamoto, Nobuo Ochiai
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2010
keyword Heart-cutting 2D GC, Selectable 1D/2D GC-MS system, Element-specific detection, Olfactometry, Capillary flow technology, LTM-GC

No.9

タイトル 食品香気分析における2次元GC技術の新展開
著者 落合 伸夫
雑誌名/発行年 ジャパンフードサイエンス/2009

No.8

タイトル Sequential stir bar sorptive extraction for uniform enrichment of trace amounts of organic pollutants in water samples
著者 Nobuo Ochiai, Kikuo Sasamoto, Hirooki Kanda, Edward Pfannkoch
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2008
keyword Sequential stir bar sorptive extraction(sequential SBSE), Thermal desorption, GC-MS, Uniform enrichment, Organic pollutants, Water sample

No.7

タイトル Dual low thermal mass gas chromatography-mass spectrometry for fast dual-column separation of pesticides in complex sample
著者 Kikuo Sasamoto, Nobuo Ochiai, Hirooki Kanda
雑誌名/発行年 Talanta/2007
keyword Fast dual-column separation, Low thermal mass GC(LTM-GC), Mass spectrometry, Simultaneous detection, Fast GC-MS

No.6

タイトル Comprehensive two-dimensional gas chromatography coupled to high-resolution time-of-flight mass spectrometry and simultaneous nitrogen phosphorous and mass spectrometric detection for characterization of nanoparticles in roadside atmosphere
著者 Nobuo Ochiai, Teruyo Ieda, Kikuo Sasamoto, Akihiro Fushimi, Shuichi Hasegawa, Kiyoshi Tanabe, Shinji Kobayashi
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2007
keyword Thermal desorption, Comprehensive two-dimensional gas chromatography(GCxGC), High resolution time-of-flight mass spectrometry(HRTOF-MS), Simultaneous detection, Atmospheric nanoparticles, Characterization

No.5

タイトル 新しい2次元ガスクロマトグラフィー(2DGC)技術
著者 落合 伸夫
雑誌名/発行年 PETROTECH/2007

No.4

タイトル PL対策に期待されるGC-MS残留農薬分析技術
著者 落合 伸夫
雑誌名/発行年 ジャパンフードサイエンス/2007

No.3

タイトル Fast screening of pesticide multiresidues in aqueous samples by dual stir bar sorptive extraction-thermal desorption-low thermal mass gas chromatography-mass spectrometry
著者 Nobuo Ochiai, Kikuo Sasamoto, Hirooki Kanda, Sadao Nakamura
雑誌名/発行年 Journal of Chromatography A/2006
keyword Dual stir bar sorptive extraction(Dual SBSE), Thermal desorption(TD), Low thermal mass(LTM)GC, Fast GC-MS, Pesticide multiresidues, Aqueous sample

No.2

タイトル Twisterを用いるスターバー抽出
著者 落合 伸夫
雑誌名/発行年 資源環境対策/2005

No.1

タイトル 包括的2次元ガスクロマトグラフィー(GCxGC)の原理と環境分析への応用
著者 落合 伸夫
雑誌名/発行年 環境技術/2005